Despre martisor

martisor

Vine primavara! Maine este 1 Martie…
Cu aceasta ocazie am vrut sa vad care sunt, sau mai bine zis care erau, obiceiurile la noi in tara, de Martisor.
Iata ce am aflat…
Acest obicei din prima zi de primavara cam peste tot poarta numele de Martisor. Foarte rar apar denumirile de Dochia, Iodochia sau Ghiocel.
Martisorul este confectionat cel mai adesea dintr-un snur din lana colorat in alb si rosu, lucrat de obicei de femei sau fetele tinere. Mai tarziu(sec XIX) pentru realizarea firului impletit s-a folosit bumbacul sau matasea.
Si acum despre traditii. Incepem cu…
1. Moldova
Aici pentru snur se folosea lana sau canepa. Cea din urma era cel mai des folosita la confectionarea canafilor sau ciucurilor ce insoteau mereu snurul. La snur se atasa mereu un banut din argint sau o cruciulita. Acest amanunt ne aduce aminte de functia protectoare a martisorului (amuleta sau talisman). Martisorul era daruit mai ales copiilor. Exista atestari, in zonele Botosani, Bacau si Neamt, care arata ca martisorul era daruit flacailor de catre fetele mari.
Martisorul se purta in special la maneca, fetele la gat, flacaii la caciula sau palarie, iar batranii (cand il primeau 🙂 ) la haina. Prin unele zone ale Bacaului acesta se punea si la vite.
In functie de zona, martisorul se purta de la cateva zile pana la Florii. Dupa ce era scos, snurul se punea la icoana sau se lega de un copac inflorit sau de o floare.
2. Oltenia
Si aici obiceul din prima zi de primavera poarta numele de Martisor. Prin Gorj, Mehedinti sau Valcea apare foarte rar denumirea de Dragobete sau Cap de primavara.
Nici aici nu lipseste snurul impletit din doua fire alb si rosu. Acesta era confectionat in casa de catre bunici, femei si fete tinere. Prin judetele Gorj si Dolj apare culoarea albastra pentru unul din fire. Snurul se confectiona din lana si mai rar din matase sau bumbac. Si aici se ataseaza de snur un banut, o cruciulita sau o iconita din argint.
Martisorul era daruit in special copiilor si fetelor. Fetele mari din Dolj si Olt il purtau in san. De obicei era purtat la mana si la gat, iar flacaii il puneau sub forma de ciucure la palarie.
Cel mai adesea, martisorul se purta toata luna martie. Dupa ce era scos, fetele il puneau in casa in lada de zestre. Mai era pus la geamuri, pe garduri sau in pomii infloriti, la raspantii de drumuri, la fantani sau la radacina unui copac (de obicei mar).
3. Transilvania
Aceasta regiune pastreaza cam peste tot denumirea de Martisor.Rar, prin Bistrita si Sibiu, apare denumirea de Dragobete sau Dochia in Harghita.
Martisorul insemna snurul impletit, la care se adaugau si ciucurii, confectionati in casa. Prin Harghita se lucrau si se purtau canacei vopsiti in trei culori, iar in Brasov se purta snurul tricolor.
Materia prima era lana sau matasea, dar in Salaj se mai purtau si margele.
Si aici se intalnea traditia atasarii unui banut sau a nei cruciulite. Fetele si copiii erau cei ce purtau martiosrele, la gat sau maneca.
In Alba, dupa ce era scos, fetele il puneau la cap cand dormeau pentru a-si visa ursitul.
Adesea erau puse pe un pom sau pe o floare.
4. Banat, Crisana si Maramures
Extrem de rar, prin Bihor apare numele de Cap de primavara, in loc de Martisor.
Si aici martisorul presupune existenta unui snur impletit alb cu rosu si a ciucurilor facuti in casa. Cel mai adesea erau confectionati din lana si matase.Sunt cateva zone in care se atasa un banut sau o cruciulita la snurul impletit.
Copiii purtau martisor ca sa nu se imbolnaveasca, iar fetele ca sa nu se prinda farmecele. Rar este purtat si de flacai.
Se purta pana la sfarsitul lunii martie sau pana cand dadea floare spinilor sau era asteptata perioada in care dadea floarea ciresilor. In Caras Severin se zicea cam asa: “Iti dau ata, sa-mi dai albeata!”
5. Dobrogea si Muntenia
In Dobrogea martisoarele se poartau pana la sosirea berzelor sau cocorilor. Snurul este arucat spre inaltul cerului, din directia din care vin pasarile calatoare, pentru ca norocul si fericirea sa prinda aripi.
In unele sate este traditia ca snurul, dupa ce a fost purtat, sa fie pus la prispa sau sub o piatra in curte. Dupa cateva zile daca snurul este invadat de furnici inseamna ca femeia este harnica si ca ogorul va da roade.
In Muntenia, tinerele neveste care au purtat martisoare aveau credinta ca erau ferite de arsita soarelui:“Cine poarta martisore/ Nu mai e parlit de soare
6. Bucovina
Acest simbol al primaverii este purtat o saptamana sau o luna. In Bucovina fetele daruiesc martisor flacailor si nevestele sotilor.
Martisorul era impletit din doua fire alb si rosu, confectionat din lana.
Dupa ce nu mai era purtat se lega de creanga unui pom roditor.
Se spune ca daca nu porti martisor macar in prima zi vei avea ghinion in dragoste.

Acestea fiind spuse, va doresc o primavra frumoasa, senina, cu soare iubitor. Sa nu uitati sa fiti mereu veseli ca si copiii, liberi ca pasrile cerului, parfumati ca florile si nu in ultimul rand va doresc multa, multa sanatate.
Ma bucur ca va am mereu aproape!

Reclame

5 gânduri despre “Despre martisor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s