Cel mai…

Nu-i spuneti unui copil ”esti cel mai bun”, ”cel mai frumos”, ”cel mai talentat” – e destul sa-i spuneti ”esti bun”, ”esti frumos”, ”esti talentat”.

Sunt mai multe motive pentru care ”cel mai” este un adaos nefericit. Mai intai, pentru ca este o minciuna, nici dumneavoastra, nici eu, nici nimeni altcineva nu stie unde se afla cel mai bun, cel mai frumos si cel mai talentat copil, caci fiecare suntem buni, frumosi si talentati in masura in care lumea are nevoie de asta. Apoi, dracusorul ”Cel Mai” va crea in mintea copilului o permanenta stare de comparatie si competitie cu restul copiilor si chiar al adultilor. Copilul nu va mai fi capabil sa aprecieze just calitatile altor copii, caci orice calitate si indemanare vazuta la altul va fi din start sub nivelul sau, el fiind pornit sa-i desfiinteze pe toti cei buni, frumosi si talentati pentru a-si salva conditia de ”cel mai”, pe cand starea normala a oamenilor buni, frumosi si talentati e sa se bucure unii de altii lucrand impreuna pentru ceilalti. Avem acum prima generatie de ”cel mai”, cei care se desfiinteaza reciproc pentru un loc mai bun in compania unde lucreaza.

Daca vreti totusi sa-i spuneti copilului ca este ”cel mai” in ceva, ii puteti spune fara regrete ca e CEL MAI IUBIT. Acest ”cel mai” e singurul care nu absolutizeaza o calitate a celui iubit, ci evoca dragostea celui care iubeste. E frumos sa fii cel mai iubit si sa cresti cu constiinta ca a fi iubit si a iubi este o stare de fericire, mai mare dacat aceea de a fi cel mai frumos, cel mai talentat. Chiar si Hristos l-a numit pe Ioan cel mai iubit dintre ucenici. Inseamna oare asta ca Dumnezeu imparte dragostea sa nemarginita cu masuri diferite?. Nu. Pur si simplu in Ioan incapea mai multa dragoste.

Antiparenting – Ieromonah Savatie Bastovoi


2 gânduri despre “Cel mai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s